Zomer, vervolg week 3.

Zomer, vervolg week 3.

Onderweg naar Enkhuizen, het is heerlijk rustig op het water we waren immers ook al om half 8 s’ morgens vertrokken.....


Op dat soort momenten denk ik: "goh, dat zouden we vaker moeten doen zo vroeg in de ochtend", want dan is het op het water prachtig! Maar goed, ik ben geen ochtend mens dus meestal denk ik er op dat tijdstip, als ik al wakker ben, heel anders over. De Krabbegatsluis vlak voor Enkhuizen bestaat uit 2 sluizen naast elkaar, het toeval was dat we in de andere sluis nog Lemsters ontmoeten die voeren van Enkhuizen richting Hoorn. Een gezellige drukte en zo komen we dus heerlijk vroeg aan in Enkhuizen. De Drommedaris vanaf het water, gebouwd in 1540 en in 1649 verhoogd en van een toren voorzien met klokkenspel. 

0 aankomst enkhuizen
We wilden de haven in varen maar werden door de havenmeester geloodst naar een mooi plekje aan de Harlingersteiger. Gelukkig niet in de drukte van de Compagniehaven, zie de masten op deze foto!
2.6 compagniehaven Enkhuizen

Schepen varen voorbij vanaf de Krabbegatsluis naar het IJsselmeer (of andersom) dus er komt heel wat voorbij varen. Het leuke is dat het veel variatie aan schepen betreft, een klein overzichtje:
1.1 combi Morgenster en Feniks

1.1 combi uitzicht Enkhuizen 100

1.1 combi Victorie en Asterix Enkhuizen 100
Nu eens kijken of ze ons willen matsen met de prijs voor het havengeld. In Monnickendam vragen ze 1,70 per meter, nou dat is niet grappig met 35 meter. We hoeven immers geen gebruik te maken van de douches en het stroom of water van de jachthaven. Maar goed in Enkhuizen zijn ze beter gemutst, dus liggen we hier voorlopig 2 nachten. Enkhuizen is enig, de binnenstad van Enkhuizen wordt door grachten doorsneden en ligt binnen vestingwallen die uit de 16e eeuw dateren en goed bewaard zijn gebleven.
2.7 enkhuizen dorp

Omdat de wind na 2 dagen, wanneer we de oversteek van Enkhuizen naar Lemmer willen maken, niet heel gunstig is plakken we er nog een nachtje aan. Morgen is deze nl perfect, windkracht 2 vanuit het westen. Deze dag hebben we dus nog de gelegenheid om het Zuiderzeemuseum te bezoeken. Wat is dat leuk! Een kleine impressie met wat foto’s.
5.3 zuiderzeemuseum

5 zuiderzee museum
Ook daar natuurlijk even een scheepje bezichtigen. Nu we er toch zijn ;-)

5.1 zuiderzee museum haringrokerij

Enkhuizen staat bekend als de 'Haringstad' vanwege haar verleden als centrum voor de haringvisserij, dus hebben we gerookte haring gegeten. We hadden er nog nooit van gehoord maar het smaakte prima! We vinden beide trouwens de originele haring met uitjes wel smaakvoller.
5.2 kuipmakerij zuiderzeemuseumDe kuipmakerij.

5.3 zuiderzeemuseum

De rondvaartboot/pendelboot waar je mee naar Enkhuizen en terug kunt varen, kwam ook iedere dag meerdere keren voorbij het schip.
boot zuijderzeemuseum enkhuizen

We stonden te wachten maar de boot vertrok pas over 14 minuten en hadden zin in koffie met appeltaart dus hebben we ja, ja, de vaartocht deze keer overgeslagen. We wilden graag een foto van ons schip vanaf het water omdat ze daar zo mooi lag maar die kregen we via een vriendin die toevallig voorbij voer naar Hoorn! Prachtige foto, nogmaals dank Petra! Hier liggen we dus aan de Harlingersteiger in Enkhuizen.
meerval website
En zo hadden we een hele gezellige extra dag in Enkhuizen!

Richting Lemmer

De volgende dag zijn we omstreeks 11.30 vertrokken richting Lemmer. De wind bleef rustig zoals voorspeld, wat best jammer was voor het IFKS Skûtsjesilen want bij het naderen van de baai van Lemmer zagen we dat ze net van start gingen.

9.0 ifks start

We hebben nog geprobeerd met de spudpalen voor de baai te blijven kijken maar de spudpalen waren net te kort of het was daar te diep ;-) jammer genoeg. Dus nog maar weer het Woudagemaal gefotografeerd, blijft mooi vanaf het water. En wat shots van de Skûtsjes.

9.3 ifks woudagemaal

Hier is de wedstrijd in volle gang, nou ja volle gang zonder wind dan….net voorbij het Woudagemaal.
9.1 ifks 2017

Met als uiteindelijke winnaar het Lemsterskûtsje van Merijn Olsthoorn uit 1914.
9 ifks 2017 Lemmer Merijn Olsthoorn

Maar goed, wij zijn dus door de Prinses Margrietsluis van Lemmer geschut en konden stuurboord uit naar onze ligplek of bakboord om nog ergens aan te meren. Gezien het mooie weer hebben we voor bakboord gekozen en lagen we heeeeel dichtbij huis van het mooie weer te genieten. Aan de overkant een pony, wat koeien, de toren van Spannenburg en s avonds nog een luchtballon vanuit Joure en allemaal vanaf een Marrekriteplek.

11.1langesleat lemmer

11 lemmer spannenburg
Tijdens de ondergaande zon waren we het eens, Friesland is zo gek nog niet!

11.3 einde Lemmer

Het leuke van Marrekrite vinden we dat je met mensen in contact komt die het zelfde zoeken, rust en een nachtje hier een nachtje daar. Soms zitten daar bijzondere gesprekken tussen zo ook het laatste weekend. Met deze gesprekken in het achterhoofd voeren we zondagmorgen naar ons eigen stekje. We hebben “natuurlijk” omgevaren via het Brandemeer en de Groote Brekken anders waren we met 20 minuten al thuis :-).

langesloot naar lemmer

Najaar en winter 2017
Zomer week 3
 

Reacties 2

Gast - Peter Mulder op maandag 25 september 2017 16:38

Hallo, bij toeval kom ik op deze site terecht. Mijn vrouw en ik zijn eigenaars geweest van dit schip, van 1976 tot 1999. Wellicht kunnen wij wat wetenswaardigheden aandragen.

Hallo, bij toeval kom ik op deze site terecht. Mijn vrouw en ik zijn eigenaars geweest van dit schip, van 1976 tot 1999. Wellicht kunnen wij wat wetenswaardigheden aandragen.
Martin en Gaike Bos op maandag 25 september 2017 18:28

Hallo Peter,

Super leuk! Ik heb je een mailtje gestuurd!!

Groet, Martin en Gaike

Hallo Peter, Super leuk! Ik heb je een mailtje gestuurd!! Groet, Martin en Gaike
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
zondag 05 juli 2020

Captcha afbeelding

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to http://onsvarendwoonschip.nl/