De dooi is weer ingezet en de zon schijnt!

uitkijk-door-raam-meerval

Het water stroomt weer, de zon is erbij, heerlijk! Ik kan niet wachten tot het voorjaar begint. Vanmorgen vroeg hoorde ik de kikkers ontwaken, de reigers zijn volop actief en het oogt allemaal zoveel beter met het zonnetje!

2 weken geleden wilden we een weekje verplaatsen met het schip maar dat ging helaas niet vanwege de weersomstandigheden. In Friesland werd besloten om het varen op sloten en vaarten te verbieden.  Door het verbod kon het ijs groeien, dat was niet alleen bedoeld als geste naar schaatsers, maar ook om te voorkomen dat oevers en sluizen of stuwen schade oplopen. Die zijn vooral in kleine wateren kwetsbaar voor beschadigingen door ijs dat loskomt als er een boot doorheen vaart.
uitkijk door raam meerval
ijs langs de meerval

Het verbod gold niet op alle vaarwegen die belangrijk zijn voor de binnenvaart, zoals het Prinses Margrietkanaal, wat voor ons ligt. Dat leverde mooie taferelen op, varende binnenvaartschepen door het ijs. Maar ook moeilijkheden, zoals de schepen die lastig wegkwamen, na het aan de wal zetten van hun auto.
schip autokraan langs meerval

Kreeg ik ineens een mail van onze verzekering, die me deed schrikken.


Waarschuwing: als het gaat dooien is het risico op zinken van uw schip het grootst!

Het heeft weer behoorlijk gevroren. Zoals het er nu uitziet valt de dooi binnenkort in.
Als de temperatuur boven nul komt, beginnen de leidingen die stukgevroren zijn te lekken en ontstaat er schade. Verschillende schepen zullen zelfs zinken.


Maar goed, wij waren gelukkig goed voorbereid. Helaas nog steeds in de weer met onze ketel die af en aan in storing blijft, dus daar zijn we nog niet klaar mee. De ijsschotsen langs het schip, maakte een enorme herrie. Samen met de mail deed het me af en toe denken aan de Titanic, haha.

Gelukkig is de dooi weer ingezet, het vaarverbod is afgelopen maandag ingetrokken en schrijf ik dit in de zon, fijn weekend allen!
schrijven

 

Na de kou, is het nu een heerlijk zonnige dag in m...
Meerval binnenkort in de Telegraaf
 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://onsvarendwoonschip.nl/