By using this website, you agree to the use of cookies as described in our Privacy Policy.

Fontgrootte: +

Goedemiddag vanuit een zonnige stuurhut in Lemmer!

Meerval winter 2021 Meerval_februari_2021

 

 

Wat een prachtige dag is het vandaag!

 

Veel mensen vroegen me afgelopen week of we het wel warm konden houden aan boord. Logische vraag want aan boord van een schip tref je andere voorbereidingen wanneer er vorst op komst is dan in een woonhuis.

 

De gangboorden stonden vol sneeuw en ijs afgelopen week.

gangboord ijs febr 2021

We merkten binnen met name in de kasten onder het gangboord, dat het veel stralingskou gaf. Die ruimte gebruiken we nu als extra koelkasten, daar ligt nu dus de voorraad witte wijn en de rose ;-).

In de woonruimte/slaapkamer en badkamer is overal vloerverwarming aanwezig met daarnaast (en in de stuurhut) een aantal radiatoren. Deze worden verwarmd door een houtpellet CV ketel met als backup een Kabola diesel CV. Binnen is het dus comfortabel warm.

Daarnaast hebben we een pelletkachel in de woonkamer staan. Deze draait in de winteravonden met name voor de sfeer en in het voor- en najaar wanneer de verwarming uitgaat en het toch in de avonden nog wat killer is.

De machinekamer voorop en het vooronder

De machinekamer voorop en het vooronder is een ander verhaal. In het vooronder, (het vroegere matroosverblijf voorin het schip) waar alle verf staat willen we uiteraard vorst voorkomen. We willen ook niet dat er leidingen van pompen bevriezen in de machinekamer, dus zetten we op beide plaatsen af en toe een elektrisch kacheltje aan.

De machinekamer achterop ligt tussen de woonkamer en de achterroef en onder de stuurhut. In deze machinekamer staat het buffervat van de cv, die het water constant op 70 graden houdt. Waardoor het boven 0 blijft, dus daar is het warm genoeg. 

Krakend ijs

Verder horen we een hoop gekraak van het ijs, wat weer een nieuwe beleving is aan boord. Er is altijd zuiging van het water door de schepen die langsvaren of de sluis uitkomen en dat geeft door de beweging van ons schip in combinatie met het ijs een krakend geluid. Als er een groot geladen schip voorbij vaart zakt het water onder het ijs, in ons haventje al gauw 30 a 40 cm. Ik heb het geprobeerd vast te leggen op de onderstaande foto waar je ziet dat het ijs blijven hangen en het water eronder wegstroomt.

water onder brug zakt

Verder zijn wij niet zo van die winterliefhebbers. Maar goed, er zijn altijd mooie plaatjes te schieten in ieder seizoen. En vanuit de stuurhut is het prachtig achter glas in het zonnetje ;-)....

uitzicht meerval

uitzicht meerval 2

 

Dit voorjaar aan boord van de Meerval
Van Groningen weer terug in Lemmer
 

Reacties

Nog geen reacties
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
maandag 27 mei 2024

Captcha afbeelding

E-privacy beleid