By using this website, you agree to the use of cookies as described in our Privacy Policy.

Fontgrootte: +

Vervolg Skûtsjesilen 2022

IMG_9015

 

En van het Skûtsjesilen, zoals ik in ons vorige blog schreef, gingen we naar het Skûtsjesilen…. Iedere dag een feest in een ander dorp! Voor de laatste wedstrijden zijn we afgehaakt en hebben we het feestgedruis losgelaten. Mooi dat ons dorp Lemmer, sinds 34 jaar heeft gewonnen!

 

 

Om de rest van de reis en onze vakantie te delen zou ik jullie meenemen naar oneindig veel verschillende foto’s van bbq momenten en zonsondergangen, dus heb ik er en aantal uitgekozen.

bbq2 meerval

 bbq9 meerval

bbq3 meerval

bbq 6 meerval

 

Veel meer dan watersporten en daarnaast lui zijn en genieten van het prachtige weer is het niet. Wat is Nederland dan mooi!

harry hollands langweer meervalEen mooi Fries plaatje van Harry ;-) uit Langweer

 

ons sup meerval

 Samen op de sup om wat verkoeling te zoeken tijdens de warme dagen.

Vroeg uit de veren om te gaan varen

Omdat het zo heerlijk is om de dag te starten als de natuur ontwaakt en de temperatuur dan nog veel beter is, zijn we 1 dag vroeg opgestaan en gaan varen naar de volgende bestemming. Ik hoor je denken als je het zo heerlijk vindt waarom dan maar 1 dag…. om de simpele reden omdat ons bed ‘s morgens ook zo lekker ligt ;-). Het was een klein stukje van Grou naar Earnewald, maar een prachtig gebied!

1 meerval

 2 meerval

Alde Feanen

Nabij Earnewald varen we door Nationaal Park De Alde Feanen. Dit is een Nationaal park in de Nederlandse provincie Friesland, gelegen rondom het dorp Earnewoude. Het park heeft een oppervlakte van bijna 4.000 ha. en is een “natuurgebied met een rijke historie. Deze link geeft in een korte video van 50 seconden een heel mooi beeld weer.

Ook hier weer wat foto’ s tijdens deze trip,

reiger meerval

fields of gold meerval

waterstokken meerval

hekje meerval

Spudpaal

We liggen in deze vakantie veel op onze spudpaal. Een spudpaal is een stalen paal, die op en neer gehaald kan worden en waarmee ons schip zich op de bodem van het vaarwater vast kan zetten. Dat betekent dus niet aan de wal aanmeren maar midden op het meer. Wanneer we 1 spudpaal gebruiken draait het schip mee met de wind waardoor we iedere keer een ander uitzicht ervaren. Als het drukker om ons heen is dan gebruiken we 2 spudpalen (voor en achterop) om te zorgen dat we niet draaien waardoor we iemand zouden kunnen raken. Als we 1 spudpaal gebruiken dan draaien we helemaal rond bij veranderende windrichting. Dit betekent door onze lengte van 35 meter dat we een cirkel van 70 meter bestrijken, om ons heen.

Kardinale en laterale betonning

Nu we toch iets nautisch delen, een uitleg over de kardinale betonning waar we net achter lagen met het schip, hier zie je zo'n betonning.

kardinale betonning meerval

Je hebt kardinale en laterale betonning.

De laterale betonning is voor de meesten bekend en geeft de vaarweg/geul aan.
Deze betonning is herkenbaar aan vorm en kleur en (meestal) gemerkt met initialen van het vaarwater en een volgnummer.
De linkerzijde is spits of heeft als hoofdkleur groen en is oneven genummerd.
De rechterzijde is stomp met als hoofdkleur rood en is even genummerd.

Kardinale betonning, heeft als doel om obstakels aan te geven. Hierbij kan het gaan om bijvoorbeeld plekken die minder diep zijn, maar ook rotsen/scheepswrakken in het water kunnen op deze manier aangegeven worden. Zo weet je wat de veilige passeerzijde is in dit geval was de oostzijde veilig vaarwater. Dit kun je herkennen aan de kegels die wijzen uit elkaar. Ezelsbrug: de kegels passen met wat fantasie in de O van oost.

De sleutelbos valt in het water

Boodschappen (en visite ophalen/wegbrengen) doen we als we op de spudpaal liggen met onze bijboot, de Meerval 2.

Roos

De meeste dorpen hebben een boodschappensteiger voor de supermarkt waar je de boot tijdelijk aan kunt meren.

boodschapsteiger meerval

Handig, dus daar maakten wij uiteraard gebruik van afgelopen week in Earnewald, even naar de Coop heen en weer. Tot Martin de sleutelbos van onder andere het hangslot in het water liet vallen…. Gelukkig was er een behulpzame man (ook met een bootje) en mochten we zijn magneet aan een touwje lenen.

sleutel meerval

Na een tijdje proberen, kwamen we tot het besluit dat dit het niet werd en is Martin in het water gegaan. Voetje voor voetje de bodem afgevoeld en ja hoor daar waren ze weer.

sleutel 2 meerval

Haha, toen eerst maar met een natte broek een Espresso Machiato op het terras om een beetje op te drogen.

koffie meerval

We kregen koffie in een schattig kopje met de tekst “a moment of joy” nou dat was het zeker en vervolgens gingen we de supermarkt in.

Vanmorgen stonden we op met dichte mist en de hele dag regen. Op zich gaf de mist ook wel een mooi plaatje, al was ik nog te lui om naar buiten te gaan dus de foto is door het raam genomen.

mist meerval

 

Nou goed….. voordat ik heel Nederland over me heen krijg, regen is goed voor de natuur onze planten op het terras hebben er ook van genoten. Maar morgen vervolgen we onze vakantie hopelijk weer met wat zonneschijn.

plant terras meerval

 

 

 

 

 

 

 

 

Van zomer naar herfst
Skûtsjesilen
 

Reacties 2

Gast - Douwe Kutsch Lojenga op donderdag 18 augustus 2022 07:46

Beste Martin en Gaike,
ik volg al een tijdje jullie verhalen omdat mijn vrouw en ik ook voornemens zijn om op een schip te gaan wonen. Hoe hebben jullie de afgelopen weken van grote hitte ervaren op de Meerval, gezien ze van staal is wat natuurlijk als een hittecollector werkt.... En een andere vraag, hoe ervaren jullie het varen met een 35 m schip in de Nederlandse wateren, wij kijken zelf naar een schip van 33 m en 6 m breed en ben soms bang dat het nét te groot gaat worden..... alvast bedankt voor jullie reactie! groet
Douwe

Beste Martin en Gaike, ik volg al een tijdje jullie verhalen omdat mijn vrouw en ik ook voornemens zijn om op een schip te gaan wonen. Hoe hebben jullie de afgelopen weken van grote hitte ervaren op de Meerval, gezien ze van staal is wat natuurlijk als een hittecollector werkt.... En een andere vraag, hoe ervaren jullie het varen met een 35 m schip in de Nederlandse wateren, wij kijken zelf naar een schip van 33 m en 6 m breed en ben soms bang dat het nét te groot gaat worden..... alvast bedankt voor jullie reactie! groet Douwe
Martin en Gaike Bos op maandag 26 september 2022 12:28

Hallo Douwe,
Allereerst wat leuk dat je reageert, sorry voor de late reactie. (Je was blijven hangen in het systeem, technisch verhaal) Wij vinden het altijd leuk wanneer mensen enthousiast zijn dus delen we onze passie graag. De hitte valt reuze mee, door het staal koelt het ook snel af wanneer de temperatuur afneemt. Ze ligt natuurlijk in een bak water, wij hebben airco in de slaapkamer maar deze maar 4x kort aangehad afgelopen zomer. Wij hebben bewust gekozen voor 35x5 vanwege de Franse kanalen, die staan nog op ons lijstje voor de toekomst. Succes met de voorbereiding en bij vragen stel ze gerust! Groet Martin en Gaike

Hallo Douwe, Allereerst wat leuk dat je reageert, sorry voor de late reactie. (Je was blijven hangen in het systeem, technisch verhaal) Wij vinden het altijd leuk wanneer mensen enthousiast zijn dus delen we onze passie graag. De hitte valt reuze mee, door het staal koelt het ook snel af wanneer de temperatuur afneemt. Ze ligt natuurlijk in een bak water, wij hebben airco in de slaapkamer maar deze maar 4x kort aangehad afgelopen zomer. Wij hebben bewust gekozen voor 35x5 vanwege de Franse kanalen, die staan nog op ons lijstje voor de toekomst. Succes met de voorbereiding en bij vragen stel ze gerust! Groet Martin en Gaike
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
vrijdag 14 juni 2024

Captcha afbeelding

E-privacy beleid