Na een paar mooie dagen in Earnewoude zijn we weer teruggevaren via Grou/Terherne/Heerenveen en hebben we een paar nachten aan de Tjonger gelegen.

Het idee was om Friesland uit te gaan, naar Steenwijk om wat zuidelijker te gaan varen richting Brabant.

De Engelenvaert is smal en gaat maar net met onze lengte (35m), met name de bruggetjes waarbij je na doorvaart direct de bocht moet inzetten. Maar dat is tegelijk ook heel leuk varen, met aan beide kanten weilanden.

Wat een rust en uitgestrektheid is er hier nog, daar verbaas ik me telkens weer over. 

Engelenvaert Meerval

Engelenvaert Meerval

Ons plan was dus, om vanaf de Tjonger, Jonkersvaart via de Driewegsluis naar Ossenzijl te varen maar dat liep weer anders.

In Ossenzijl is de kade in 2019 ingestort en er worden nog steeds door Rijkswaterstaat herstelwerkzaamheden uitgevoerd. In verband hiermee is de doorvaart bij de brug over de Ossenzijlersloot “tot nader bericht” beperkt tot maximaal 20 meter lang en 4,50 meter breed.

Wij zijn 35x5m dus helaas! Dat werd 'm niet. Toen we erachter kwamen dat we niet via Ossenzijl konden varen (....en we ook zagen dat de weersvoorspellingen nogal slecht waren, veel wind en regen voor de komende week) zijn we naar Joure gevaren.

Jouredouwe egberts joure Meerval

Joure heeft naast de 1 km lange winkelstraat met diverse horecagelegenheden vele ambachten te bewonderen. Zo bevindt zich in centrum, nog altijd een ambachtelijke Jouster klokkenmakerij. Mocht je van de Friese klokken houden, wij niet overigens ;-), dan is er in museum Joure werelds grootste collectie Friese klokken te zien.

Ik ben zelf meer een fan van koffie! Heerlijke start van de dag, (het liefst met een zonnetje in de stuurhut) en een kopje van dat bruine goud.
De allereerste Douwe Egberts-winkel ‘De Witte Os’ uit 1753 vind je in de Midstraat, wat meteen de lange winkelstraat is en nu onderdeel van Museum Joure. Maar er is meer dan koffie/thee en tabak, je doet een stap terug in de tijd en bezoekt de werkplaatsen van de koffiebranderij, klokkenmaker, drukker (Grafisch Museum), kopersmid, theepakker en zilversmid en beleeft hoe de ambachtelijke producten werden gemaakt.

Nu zul je denken, je vaste ligplaats is in Lemmer dat is toch dichtbij Joure. Klopt! Maar dichtbij Lemmer blijvend kunnen we aanzien of het weer nog opknapt en uit de bijboot stappen en in Joure de toerist uithangen geeft echt meer plezier dan dat je met de auto erheen rijdt. Trouwens dat doe je bijna niet, wij in ieder geval niet.

Overigens Joure is geen dorp en ook geen stad het is een Vlecke.

Een Vlecke is een dorp met marktrechten, maar zonder stadsrechten. Al in 1466 heeft Joure marktrechten gekregen en ieder jaar op de vierde donderdag in september is de grote Jaarmarkt, Jouster Merke.

 

Maar goed, we zijn dus via de Pier Christiaansloot langs Echtenerbrug gevaren over het Tjeukemeer, de Scharsterijn op. De Scharsterbrug is vrij smal om door te varen.

joustersluis Meerval

Gelukkig wilde de brugwachter de laatste brug, de Noorderoudewegbrug, die we moesten passeren om naar Joure te gaan, nog openen een halve minuut voor 20:00. Want deze draait maar tot 20:00 s’ avonds.

(Niet dat ze het leuk vond zo op het nippertje, maar goed wij wel haha)

Om in Joure te komen moet je door een oud klein sluisje, wat ook net past. Zeker een uitdaging met wat wind erbij, maar ook weer gelukt.

joustersluis Meerval

Tegen beter weten in, zijn we Joure nog ingevaren maar het was natuurlijk bomvol bij aankomst om 20:45, want de meeste mensen (in de pleziervaart) varen ‘s morgens en rond 14:00/15:00 hebben ze dan hun plek wel gevonden. Het werd die avond behoorlijk slecht weer, dus hebben we bij het watertankpunt van de watersportvereniging in Joure, de watertank volgeladen en gebruik gemaakt van deze kade om te overnachten. Daardoor moesten we de volgende ochtend natuurlijk vroeg weer wegvaren omdat dit niet de bedoeling is om te gebruiken als overnachtingsplek én omdat Martin weer om 9:00 aan het werk moest. Maar goed, dat hoort ook bij “zwervend leven”.

Zo zijn we Joure om 8:00 weer uitgevaren en net buiten (ong. 1km) Joure ongeveer een steiger opgezocht, het dorpje heet Broek.

donkere wolken net buiten joure Meerval

Donkere wolken boven Broek/Joure

Klokkenstoelen in Broek

De klokkenstoel als losstaande stellage is een typisch Fries bouwwerk om de doden te beluiden. Klokkenstoelen werden waarschijnlijk gebouwd in gebieden die te arm waren of de gemeenschap te klein om een kerk te bouwen. Werd er later alsnog een kerk gebouwd dan werd de klokkenstoel vaak (nadat de klok eruit werd gehaald en in de kerk werd gehangen) gesloopt.

klokkenstoel broek Meerval

Maar wij zijn in dus Broek beland en dat is een dorpje van maar 210 inwoners, naast Joure. Daar staat op een verhoogd kerkhof aan de vaart een witgeschilderde klokkenstoel uit 1600 met een helmdak. Bij de klokkenstoel staat een zaalkerkje dat in 1913 in vrij zakelijke stijl is gebouwd. De gevelsteen van de kerk dateert uit 1694 en is waarschijnlijk afkomstig uit een vorige kerk.

ROUTE GROOT

ROUTE

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tot zover deze korte maar vermakelijke route. Ik gun jullie (en mezelf...;-) ) een zonovergoten volgend blog met niet meer te melden dan een wijntje op het achterdek, daarna een op het voordek, afgewisseld met een bbq. Hoeft echt geen 30+ graden te zijn maar graag beetje stabiel zomerweer, dus duimen jullie mee op een beetje zomer voor komende weken? Tot later! We gaan het zien....