By using this website, you agree to the use of cookies as described in our Privacy Policy.


Deprecated: Implicit conversion from float 54.80043149946063 to int loses precision in /var/www/vhosts/onsvarendwoonschip.nl/httpdocs/administrator/components/com_slideshowck/helpers/helper.php on line 233

Deprecated: Implicit conversion from float 54.80043149946063 to int loses precision in /var/www/vhosts/onsvarendwoonschip.nl/httpdocs/administrator/components/com_slideshowck/helpers/helper.php on line 235

Deprecated: Implicit conversion from float 54.80043149946063 to int loses precision in /var/www/vhosts/onsvarendwoonschip.nl/httpdocs/administrator/components/com_slideshowck/helpers/helper.php on line 237

Deprecated: Implicit conversion from float 57.9664570230608 to int loses precision in /var/www/vhosts/onsvarendwoonschip.nl/httpdocs/administrator/components/com_slideshowck/helpers/helper.php on line 233

Deprecated: Implicit conversion from float 57.9664570230608 to int loses precision in /var/www/vhosts/onsvarendwoonschip.nl/httpdocs/administrator/components/com_slideshowck/helpers/helper.php on line 235

Deprecated: Implicit conversion from float 57.9664570230608 to int loses precision in /var/www/vhosts/onsvarendwoonschip.nl/httpdocs/administrator/components/com_slideshowck/helpers/helper.php on line 237
Lauwersoog aug. 2019

Deprecated: Implicit conversion from float 67.7734375 to int loses precision in /var/www/vhosts/onsvarendwoonschip.nl/httpdocs/administrator/components/com_slideshowck/helpers/helper.php on line 233

Deprecated: Implicit conversion from float 67.7734375 to int loses precision in /var/www/vhosts/onsvarendwoonschip.nl/httpdocs/administrator/components/com_slideshowck/helpers/helper.php on line 235

Deprecated: Implicit conversion from float 67.7734375 to int loses precision in /var/www/vhosts/onsvarendwoonschip.nl/httpdocs/administrator/components/com_slideshowck/helpers/helper.php on line 237
Meerval Lauwersoog
Fontgrootte: +

Zomervakantie 2016

Zomervakantie 2016

We meerden pas aan het einde van de dag aan op het starteiland van Sneek. De 2 palen op enige afstand van de wal (dus konden we niet van boord…). Het was wel een optie met de bijboot naar de wal te varen maar drijfnat in Sneek rond banjeren vond ik niet heel aantrekkelijk.

Dus een dagje aan boord en schepen kijken. Ongelofelijk druk maar wel gezellig alle zeilende schepen om je heen. Vanwege een loge van onze dochter zijn we de volgende dag wel naar de overkant gevaren zodat ze aan boord kon komen. Deze dames wilden graag stappen, het is immers Sneekweek dus besloten we een andere ligplaats te zoeken voor de komende 2 nachten. Met het bijbootje naar de wal was nog steeds geen optie, het weer was nog niet heel fraai.

Nou dat hebben we geweten, met 35 meter lang richting het centrum van Sneek tussen alle varende bootjes in tijdens de Sneekweek.
Het deed me denken aan een jaar of 28 terug...Martin die nog maar kort zijn rijbewijs had en bedacht om samen een auto te huren in Barcelona. Ik heb de rotonde toen vaker gezien dan Barcelona zelf. Wat een hectiek! En zo ook hier, iedereen was volgens mij in Sneek op dat moment.

sneekweek 2016

Maar goed, dat hadden we kunnen weten en hebben uiteindelijk een plekje gevonden aan de buitenkant van de stad. We staken een meter of 10 buiten de steiger maar dat was geen enkel probleem.

Na 2 dagen zijn we naar Leeuwarden gevaren en passeerden we de Slauerhoffbrug. Telkens weer bijzonder deze brug. Er wordt een deel van het wegdek omhoog geheven. En dat hangt dan als een wiebertje in de lucht.
slauerhoffbrug
slauerhoffbrug5 foto's Erik Tjallings

We hadden op woensdag allebei een afspraak in Leeuwarden en bovendien was het slecht weer dus dan is een stad ook wel prettig. Wat boodschappen inslaan, loge weer van boord, visite van vrienden uit Leeuwarden, en een van onze kinderen op de trein naar Italië. Je ziet de meest vreemde namen voorbij komen op schepen, daar verbaas ik me altijd over. Het is soms ook wel een sport om te bedenken hoe ze in hemelsnaam toch op die naam zijn gekomen. Zo zagen we een bootje dat heette "het kreng". Tja t zal wel maar is het dan naar zijn vrouw vernoemd? Of vindt hij de boot zelf een kreng? Mmmm...ik vind het wel een leuke sport scheepsnamen kijken. Maar goed, vandaag voer er boot voorbij die Dappere Daphne heette. Dat vond ik grappig onze dochter heet namelijk Daphne.

0.dappere daphne

Prima, wij hadden het na 2 dagen wel gezien en de tocht ging verder naar Earnewald. Van Leeuwarden naar Earnewald via Warten. In Warten liep bijna het hele dorp leeg en begon men spontaan te filmen omdat ze niet zo’n vertrouwen hadden in zo’n groot schip in deze krappe omgeving. Martin dacht nog “leuk we worden gefilmd” maar dit was puur eigen belang. Het bruggetje ligt daar wat scheef in de vaarweg en dat is niet zo heel erg maar als het stampvol ligt met jachtjes tot aan de brug heb je weinig draai/wend mogelijkheden. We hadden 20 cm over aan bakboord en stuurboord nog iets minder. Spannend was het zeker en niets geraakt gelukkig. Ik heb van inspanning geen foto s kunnen maken, want ik heb alleen maar voorop aanwijzingen gegeven hoeveel ruimte we over hadden aan beide zijden. In Earnewald hebben we wederom 2 dagen gelegen en gewacht op het mooie weer, ondertussen wat licht kluswerk, de lampen boven de tafel in de stuurhut afgemaakt. Klokje wat we hebben gekregen van onze vriendin, ook opgehangen. En wat naadjes die wachten op wat kit zijn ook weer netjes gevuld.

1.lampen stuurhut

Hieronder onze ligplaats in Earnewald, zie ook de dikke bewolking op dat moment.

2.Earnewald

Grappig detail op het water in Earnewald….zo koud was het gelukkig ook weer niet!
3.Earnewald schaatsers

Earnewald is trouwens een prachtig natuurgebied, fantastisch. Vele marrekritte plekjes, allemaal kleine eilandjes in de natuur. Zondag vertrokken we van Earnewald naar de Tjonger, binnendoor over Heerenveen. Ook een mooie vaarroute. Wie weleens in Akrum vaart heeft deze autoboot vaker rond zien varen, maar hij blijft grappig.

2.1 akkrum autoboot

Smalle bruggetjes, de vaarweg is maximaal toegestaan voor schepen van 30x5 maar goed Martin wilde de uitdaging wel weer aangaan. Pfff….even zweten maar bij brug 3 kreeg ik er ook wel vertrouwen in. 

4.rottummerbrug

5.rottummerbrug2

Het was zeer leuk varen, met name de Engelenvaert.

6.engelenvaert kop richting brug 7.engelenvaert richting brug 8.engelenvaert door de brug 10.engelenvaert

Er is nog maar net ruimte voor een tegenligger.

9.engelenvaert tegenligger

 

Een nachtje aan de Tjonger gelegen, tijd voor een wijntje en relax. 

11.wijnmoment

De volgende dag voeren we richting de Driewegsluis, daar heb je het restaurant met de gelijkwaardige naam direct aan het water. Eens kijken of we na het dineren mogen blijven overnachten, dat is wel prettig na wat wijn. Zo niet varen we door, hadden we bedacht. Onderweg weer eens een idyllisch plaatje op de Jonkersvaart.

12.jonkersvaart

Een ligplaats kon wel maar tegen betaling per meter, nou met 35 meter leek ons dat geen goed idee dus hebben we daar gelunched en zijn we doorgevaren naar Ossenzijl. Eerst door de sluis, die was bijna 60 meter, er lag 1 scheepje te wachten op schutting dus dat ging prima. Was wel een foto waard maar ik was weer te druk met marifoon en touwen. Ossenzijl is een schattig dorpje met 1 buurtsuper en 2 restaurants aan het water. Het weer werd langzaamaan beter, we hebben hier 2 nachten gelegen aan de stuurboordkant net door, -wederom een ienieminie bruggetje, en genoten daar van de rust en de opvallend vriendelijke voorbij fietsende of wandelende mensen. Een kopje koffie op het terras en een bbq’tje aan de kant, wat wil een mens nog meer. Na 2 dagen voeren we door richting Blokzijl.

Ooievaars gespot onderweg.

12.1ooievaars blokzijl

We hadden weer een klein slootje uitgezocht van Ossenzijl naar Muggebeet, wat op zich goed ging alleen kwamen er in een krappe bocht wat jachtjes ons tegemoet. De brug pasten we maar net doorheen.

12.2kalenberg brug

12.3kalenberg brug

Het is soms moeizaam om met jachten marifoon contact te krijgen om aan te geven wat de bedoeling is. Sommige proberen mee te denken maar hebben niet door dat het achterschip uit zwaait en anderen vallen letterlijk stil omdat ze niet weten wat te doen op zo n moment. Het is een hele mooie route “door de achtertuinen heen”, allemaal riet bedekte huisjes. Vroeger een gebied van armoede, de kleine boerderijtjes van keuterboeren maar tegenwoordig verbouwd tot zeer luxe, veelal 2e woonhuis. 

13.rietdak

Daarna kwam er iets ruimer vaarwater bij de vaarweg Blauwehand richting Blokzijl.

14.vaarweg blauwe hand richting blokzijl

15.vaarweg blauwe hand richting blokzijl2

Wetering tussen Kalenberg en Ossenzijl.

17. wetering panorama

Ook nog een gemaal....16. gemaal bij Wetering

Blokzijl is in zicht, wederom een schattig dorpje.

18.blokzijl in zicht19.blokzijl in zicht2

Eenmaal in Blokzijl naderen we de sluis die zo klein is dat we er maar alleen in passen. 36,5 meter lang en wij zijn 35 dus dat wordt spannend. Er staan altijd vele toeschouwers op de sluis. Schijnbaar leuk, leedvermaak ;-).

20.blokzijl sluis

En alles keurig verlopen, de sluisdeuren gaan weer open en varen we langzaam Blokzijl weer uit.

21. sluis blokzijl uit

Dag Blokzijl!
22.dag blokzijl

Volgende was een ligplek zoeken voor vannacht en die hebben we net buiten Blokzijl gevonden richting Vollenhove. Heerlijk rustig.

23.ligplaats vlak voor vollenhove

En het was prachtig weer die dag dus lekker buiten eten.

24.eten buiten

2 dagen daar genoten van het prachtige weerl. De dag bestond uit een rondje Blokzijl, op het terras een biertje drinken, en weer terug voor wat luieren, lezen en een bbq aan boord. Met mooi weer heb je eigenlijk weinig nodig om te genieten.

Na deze dagen zijn we verder gegaan naar Zwartsluis. We vertrokken voor ons doen vroeg, maar met een strak blauwe lucht. We passeerden St. Jansklooster brug met een keersluis die nu openstond.

25. keersluis st jansklooster

Onderweg was het zo rustig varen op het Zwarte meer met heel veel zwanen en andere vogelsoorten die te zien waren. Zo mooi als in de werkelijkheid krijg ik ze niet in beeld, jammer genoeg.

25.1zwarte meer zwanen25.3zwarte meer25.4 zwarte meer25.5 zwarte meer25.2zwarte meer zwanen

In in alle stilte voeren we langs de visnetten.

26.visnetten

27.1 vogels paal

En we passeerden een scheepje wat voor anker lag, een van de mannen aan boord was gitaar aan het spelen midden.

27. gitaar

In Zwartsluis aangekomen was het veel te druk, alle ligplekjes waren al voorzien. 

28 zwartsluis

Dus zijn we in de kom van het centrum rond gegaan en zijn we net buiten het centrum in de jachthaven aangemeerd. Het was die middag nog mooi weer tegen de weersvoorspellingen in, dus wederom in de relax modus met een wijntje. S avonds lekker uit eten geweest bij het Kraantje een restaurant bij de jachthaven.

De volgende morgen zijn we naar Zwolle gevaren. Het is een mooie vaarroute via het zwarte water langs Hasselt naar Zwolle. Onderweg was er zoveel kroos op het water dat het net leek of we door het gras voeren.

29 kroos

30 kroos2

Hieronder Hasselt vanaf het water.

31 hasselt1

Aangekomen in Zwolle zijn we in de binnenstad aangemeerd nabij de pannekoekstraat tegenover de kermis.

32 ligplaats in zwolle

S avonds hebben we heerlijk sushi gegeten bij Blue Sakura.

33 sushi zwolle

Zwolle by night….

34 zwolle by night

En toen weer het afscheid van Zwolle. Hier komen we zeker terug.

35 dag zwolle

Dag zwolle....

De terugreis van Zwolle naar Lemmer hebben we in 1 dag gevaren want Martin moest weer aan het werk de volgende dag. Jammer genoeg was het slecht weer. Het miezerde bijna de hele dag en het was zwaar bewolkt. Deze foto is dan ook een heel anders van de zwanen dan op de heenreis.

36 zwarte meer zwanen

En een paar dagen eerder met mooi weer....

25.2zwarte meer zwanen

Zwolle langs Hasselt naar Zwartsluis, toen via het Zwartemeer naar de 1e sluis van de 4 die komen gingen. De eerste 3 sluizen waren 39 meter wat passen en meten is met onze lengte. Zo was er bij de voorstersluis bij Kraggenburg nog een bruggetje voor. Wat met een klein beetje teveel touw vieren bij het zakken in de sluis maar net goed kwam met het stevenstokje op de kop. 

37 marknessesluis

Daarna de Zwolse vaart over bij Marknesse. De 2e sluis marknessesluis was de Marknessesluis.

36.1 voorstersluis bij Kraggenburg

En nu bijna Lemmer in zicht over de Lemstervaart richting Lemmer.

38 bijna thuis lemstervaart

Vanwege wat gezondheidsproblemen kwam Saskia (een vriendin) gelukkig in de Lemstervaart aan boord om wat hulp te bieden in de komende 2 sluizen.

39 glemmer

Via het strand van Lemmer, waar de tent voor Glemmer (een jaarlijks festival in Lemmer met artiesten) al geduldig wacht op ons waren heel snel na de laatste (Prinses Margriet)sluis weer thuis.

En dat is ook weer lekker.

40 back home

Het was jammer dat er qua weer veel mindere dagen in onze vakantie zaten, iets waar vele Nederlanders die in eigen land vertoefden dit jaar mee te dealen hadden. Maar goed, het voordeel was dat je je eigen woonkamer bij je hebt en dan lekker met een boek op de bank kunt ploffen. We hebben het best lekker gehad!

En nu gaan we gewoon lekker verder genieten van de mooie dagen die deze week nog volgen!

Nazomeren...
Bijna de trossen los!
 

Reacties 4

Gast - Debby op donderdag 25 augustus 2016 21:20

Nou meiss je heb je best gedaan om er een heel mooi verhaal van te maken inclusief alle fotoos maar had leuk geweest als jullie toch op een fotootje hadden gestaan proostend van het goede leven ?

Nou meiss je heb je best gedaan om er een heel mooi verhaal van te maken inclusief alle fotoos maar had leuk geweest als jullie toch op een fotootje hadden gestaan proostend van het goede leven ?
Martin en Gaike Bos op donderdag 25 augustus 2016 21:57

Daar heb je echt helemaal gelijk in! Volgende blog komt ie hoor!!

Daar heb je echt helemaal gelijk in! Volgende blog komt ie hoor!!
Gast - Bernadette Gubler op maandag 03 oktober 2016 09:00

so mooi, we leven och sins 2010 alltijd op en schip, dagens2. maar onzer schip is 23 m lang. veel geluk in jullie leven wenschen wij.

so mooi, we leven och sins 2010 alltijd op en schip, dagens2. maar onzer schip is 23 m lang. veel geluk in jullie leven wenschen wij.
Martin en Gaike Bos op maandag 03 oktober 2016 09:47

Gut zu hören! Wie viele Menschen leben Sie an Bord und welches Land ist Ihr Liegeplatz?

Gut zu hören! Wie viele Menschen leben Sie an Bord und welches Land ist Ihr Liegeplatz?
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
woensdag 21 februari 2024

Captcha afbeelding

E-privacy beleid