By using this website, you agree to the use of cookies as described in our Privacy Policy.

Fontgrootte: +

Het dak gaat eraf!

Meerval-richting-Franeker

 

 

Na veel twijfels hebben we de knoop doorgehakt en gaan we toch echt verbouwen! Wat gaan we doen?

Ik ga proberen het jullie zo helder mogelijk uit te leggen.

 

Van dakterras naar terras

Achter de stuurhut staat de oude schipperswoning. Die bestaat uit een slaapkamer met douche en toilet. Handig voor logees en met mooi weer zaten we regelmatig buiten op het dak van deze roef. Omdat het voor mij lastiger wordt om de trap op te komen (ben ik boven heb ik net trek in koffie, moet ik plassen of vergeet ik mijn mobiel) je daarnaast weinig privacy hebt, misten we steeds vaker een “terras” plek. Gewoon een plek waar we makkelijk bereikbaar kunnen gaan zitten met stoelen en een tafel die er standaard staan.

Maar omdat je ook altijd moet denken aan de verkoopbaarheid van een schip was de eerste gedachte, heffen we de roef daarvoor op? Wat nu als de toekomstige eigenaren juist een schip met roef willen…. Om wellicht een bed en breakfast te beginnen. Moeten we daarom zoveel mogelijk de originele status behouden? En dan logees die geen aparte badkamer/wc ruimte meer hebben als ze komen slapen.
Tja, dat was dus het dilemma.

Ouder en wijzer

Tot we een wijntje deden aan het eind van de zomer bij een ander varend stel aan een steiger in Sneek. Ouder en wijzer, zei hij: NU genieten, NU leven! Voor hetzelfde geldt zeggen de toekomstige kopers we hadden graag een terras gehad en dan hebben jullie het nooit gedaan. Wie dan leeft wie dan zorgt, gek genoeg staan we zelf juist zo in het leven maar blijkbaar heb je soms iemand nodig die het hardop tegen je zegt.

Dus zijn we aan de slag gegaan met verschillende scheepswerven. Verschillende ideeën en prijzen, maar goed we zijn eruit. We laten het dak uit de roef snijden.

roefdek achterzijzicht meerval

En de stalen kuip die wordt gemaakt, wordt erin gehesen. Ongeveer 90cm verlaagd, waardoor de vloer van deze kuip op gelijke hoogte komt met de stuurhut vloer.

roefdek achterop meerval

Om binnendoor vanuit de stuurhut het terras op te komen, wordt aan de achterkant van de stuurhut een deel verwijderd en komt er een deur. Dus als het goed is lopen we zo vanuit de stuurhut zo door naar buiten ons terras op.

binnendoor stuurhut meerval

De buitenwand van de roef met de ramen erin blijft dus gewoon bestaan. Zodat het zijaanzicht van het schip onveranderd blijft.

achterop meerval

Op deze manier blijven de douche en toilet intact, handig in geval van nood voor ons en mocht de toekomstige eigenaar van het schip toch de roef terug willen dan hoeft hij alleen deze kuip eruit te laten zagen en een dak terug te brengen.

Om dit te kunnen realiseren is Martin met een vriendin van mij vorig weekend aan het slopen gegaan. Alles leeghalen, verwarming afdoppen, de kasten deels en het plafond er helemaal uit. Alles is gesloopt en zijzelf ook haha.

plafond eruit roef meerval

slopen roef meerval

Vandaag varen we dus naar Leeuwarden en varen morgen verder naar Franeker, waar ze maandag beginnen met het inmeten.Heb je vragen over dit verhaal want dat kan ik me goed voorstellen, stel ze gerust! Fijn weekend allen en we houden jullie op de hoogte!

 

Is het dak er al af?
Het beloofde "zonovergoten volgende blog"
 

Reacties 2

Gast - Miranda H. op zaterdag 23 oktober 2021 14:11

Wauwwww wat onwijs gaaf, super leuk
Ik geef jullie groot gelijk, “ even” door de troep heen, maar dan heb je ook wat hè
Te leuk, succes he ????

Wauwwww wat onwijs gaaf, super leuk Ik geef jullie groot gelijk, “ even” door de troep heen, maar dan heb je ook wat hè Te leuk, succes he ????
Martin en Gaike Bos op zondag 24 oktober 2021 17:21

Ja heerlijk wijntje zonnetje en een terras kan niet wachten! ?

Ja heerlijk wijntje zonnetje en een terras kan niet wachten! ?
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
dinsdag 23 april 2024

Captcha afbeelding

E-privacy beleid