We passen de route aan en varen via de Oude rijn naar Amsterdam
Eindigde ik in de vorige blog nog met: Eerst maar eens een nachtje over slapen..... en nu zijn we ondertussen alweer wat nachtjes verder! Het plan was via het Aarkanaal (vanaf) Alphen a/d Rijn naar de Amstel te varen. (Hier liggen we nog aan het Aarkanaal)
Maar door de warmte hadden we besloten ons plan te wijzigen want aan de Amstel heb je geen meren.
We zijn dus een klein stukje achteruit gevaren, het Aarkanaal verlaten en via de Oude Rijn en de Hermanswetering naar het Braassemermeer gevaren. Daar hebben we toen een paar dagen voor anker gelegen. Het kleine stukje vlag wat je nog ziet wapperen is overigens de Lemstervlag.
Wanneer het warm is kun je het beste maar de wind van alle kanten laten komen dus lekker windvangen op het meer. De parasol werd opgezet en verder zo weinig mogelijk. Dat was echt super, want hoe warm het echt was merkten we pas een paar dagen later toen we aan de wal stapten.
Er was veel drukte op het water, soms wat te veel jongelui bij elkaar maar daar werd goed opgelet.
Ik had met de vorige route nog het idee om ergens langs de Amstel mijn voorraad in de koelkast te vullen, dus dat was op een meer het enige “nadeel” want er was weinig vers eten meer aan boord. Daarnaast kregen we logees want mijn broer en zijn man kwamen 3 dagen aan boord om een stukje mee te varen. Wij worden, als we bij hen logeren, altijd erg verwend dus zijn we met de bijboot inkopen gaan doen in combinatie met een lunch aan het water in Roelofsarendsveen. Na een kwartiertje terugvaren met een volgeladen bijboot, 2 tassen boodschappen, scootmobiel en een voorraadje Gall en Gall kwamen we weer terug aan boord.
Het schip kwam weer dichterbij want we lagen zover achter op het meer dat het vanaf de wal niet eens zichtbaar was. IJs konden we dus niet meenemen, maar via internet had ik gelezen dat je dat heel simpel zelf kunt maken. Nou dat was een uitkomst, dus meteen maar eens geprobeerd! Het was heerlijk, nooit geweten zo eenvoudig… Het is even een uitstapje wat varen betreft maar ook dat hoort bij het schippersleven, creatief denken in oplossingen.
Ik zal dus het recept met jullie delen:
- 500 ml verse slagroom
- 350 ml gecondenseerde volle melk
- In stukjes gesneden chocotof en caramelfudge
- Scheut likeur 43 Baristo
Doe de slagroom, gecondenseerde melk en de likeur in een kom en mix het ca. 5 min. Schep de de toffee/chocolade erdoor en doe het mengsel in een diepvriesbak van en laat het in 8 uur bevriezen.
That’s it en je hebt je eigen Ben en Jerry! Ja, ja, betrapt want op de foto ziet U er geel overheen, dat is een scheut Advocaat ;-). Ook een aanrader trouwens...
De volgende ochtend werden de logees door Martin, wederom met de bijboot, in Roelofarendsveen opgehaald. (Voor groter beeld klik op het vierkantje rechtsonderin de video)
[embed=videolink]{"video":"https://youtu.be/AZRAZkQV3LA","width":"500","height":"325"}[/embed]
In de middag voeren we van het Braassemermeer via de Ringvaart Haarlemmermeer naar de Westeinderplas. Onze logees staan veel voorop en vinden het allemaal heel bijzonder, daardoor sta je zelf ook weer even stil bij het feit goed we het eigenlijk hebben. Je vaart tenslotte met je eigen woning telkens voorbij een andere locatie.
Eenmaal op de Westeinderplas voor anker was het wederom zwemmen, suppen en ‘s avonds laat de bbq aan. Niet heel interessant voor jullie (geen foto s vanwege de privacy van onze gasten) maar goed dat maakten de weersomstandigheden ernaar want veel meer met de hitte moest je niet doen. Het is al ondertussen al 8 dagen achter elkaar boven de 30graden, dus genieten we van de mooie luchten met een drankje.
De volgende dag voeren we van de Westeinderplas naar het Nieuwe Meer. Na het enorme KLM terrein van een paar km lang, vaar je even pal langs de rijksweg richting Schiphol, dat is heel apart.
Het Nieuwe Meer
Het Nieuwe Meer is een meer met veel watersportplezier grenzend aan de zuidzijde van de stad Amsterdam. We kijken onze ogen uit, (bijna) niemand trekt zich hier iets aan van Corona. Feestende jongeren, met z’n allen samen op een klein bootje, zijn schijnbaar niet vatbaar voor het Covid-19 virus… Wellicht dachten ze 15cm in plaats van 1,5 meter? En het is niet 1 bootje, er komen er wel tientallen voorbij die avond. Nou goed, wij zitten veilig Coronaproof op de Meerval.
Het meer ligt vlak voor de Nieuwe Meersluis van Amsterdam, ons doel is de volgende morgen om 6:00 door de sluis te schutten en dan wederom via de Kostverlorenvaart dwars door Amsterdam te varen naar de museumhaven in het Oosterdok. Je kunt op onderstaande foto (genomen vanaf onze ligplek aan het Nieuwe Meer) door de lichtjes van Amsterdam de stad heel goed zien liggen.
Dit blijft een unieke ervaring, zo in de vroege ochtend. (Na het balen van de wekker de eerste 10 minuten, dat dan weer wel)
En langs het (nog stille) Vondelpark, sorry het is park schinkeleilanden... (Volgens een oplettende lezer, is dat de nieuwe benaming van de vroegere buurt Olympisch Stadion)
Van 7.00 tot 9.00uur is de brugbediening op de Kostverlorenvaart gestremd. We waren dus “verplicht” tot een koffiemoment midden in de stad. De stremming is om te voorkomen dat openstaande bruggen het woonwerk verkeer belemmeren.
De museumhaven in Amsterdam
Eenmaal in de museumhaven aangekomen was ons plan 2 nachten te blijven liggen. Deze reservering was wederom gedaan via de Schepencarrousel. Het is een prachtig locatie!
Vanaf het achterdek keken we uit op het Scheepvaartmuseum en het nieuwe openluchtzwembad.
En het voorschip lag tegen NEMO aan.
Jammer genoeg was er een miscommunicatie en konden we uiteindelijk maar 1 nacht blijven liggen. Ons schip voldoet namelijk niet aan de museale status. Als criteria voor toelating moet het schip op 100 meter afstand lijken op een schip uit ca 1900. En ons schip uit 1931 is oud genoeg maar te veel gemoderniseerd om hieraan te voldoen.
Maar goed, we keken onze ogen uit. De splahsbus die naast ons schip te water ging, de smokeboat en de reiger die zo aan mensen gewend was dat ik er een foto van kon nemen binnen 1 meter afstand. Eerst dacht ik dat het een kunstvogel was maar nee dus…
We zijn vrijdagmorgen dan ook weer vertrokken uit de museumhaven van Amsterdam om het IJsselmeer over te steken richting Lemmer. Oosterdok uitvarend via het IJ naar de Oranjesluis. Na de Oranjesluis vaar je via Schellingwoude langs Durgerdam. Ik ben er nooit geweest maar ik vind het vanaf het water iedere keer een plaatje om te zien.
Foto: Ruud Slagboom
Durgerdam is een dijkdorp in Amsterdam Noord. In 1421 zorgde noodweer voor een grote overstroming van de Zuiderzee: de Sint-Elisabethsvloed. Om herhaling van een dergelijke ramp te voorkomen kregen de mensen in dit gebied in 1422 toestemming een zeedijk aan te leggen, de Waterlandse Zeedijk. In de bocht van die dijk ontstond het dorp Durgerdam. Het dorp heeft de status van beschermd dorpsgezicht.
Lemmer
We zijn op het moment van schrijven in Lemmer aangekomen, maar nee we gaan nog niet naar huis… nog lange niet, nog lange niet ;-). We gaan nog lekker een paar dagen genieten van Friesland. Dus nu we in de Prinses Margrietsluis aangekomen zijn, maak ik voor jullie nog even snel een foto van het mooie Woudagemaal en neem ik het roer weer over van Martin en maakt hij het schip vast in de sluis. In het begin vond ik het doodeng (vroeger deed ik het touwwerk) maar het gaat steeds beter, kan wel zeggen dat het zonder problemen is verlopen afgelopen weken.